Kombi műanyag redőny leírás

Kombi műanyag redőny

Új típusú műanyag redőny, de a tokban egy függőleges működésű rolós szúnyogháló tekercs van. Dupla sínes műanyag lefutóval. Az ablakhoz közelebb eső sínpárban, kefe tömítések között működtethető a szúnyogháló alumínium háló-, és fix akasztó segítségével.

A redőnytok alumínium öntvényből készült alul csapott, vagy koporsó formájú tokvégre szegecselt horganyzott vas vagy alumínium lemez. Színe fehér vagy RAL 8019-os barna színű. A redőnyhenger a tokvégben lévő csapra helyezett csapágyon pörög. A csapágy fémből készült, de tűrései nagyobbak az általánosan használt csapágyaknál.

A Lindab lemezből készült redőnytokok nem hajlamosak a rozsdásodásra.

A redőnyt függőlegesen megvezető sínek 53×40 mm-esek, műanyagból készülnek (színük harmonizál a tok színével), a palást ennek egyik felében fut, a nyílászárótól kb. 3 cm-re. A belső ablakhoz közelebb léve sínpárban a szúnyoghálót tudjuk mozgatni. A szúnyogháló rugóval megfeszített tengelyét a redőnytokban rejtjük el. A lefutók és a palást között nincs közvetlen kapcsolat, mert a lefutóban hosszában ‘Y’ formájú gumi, vagy kefe betét van, így erősebb szélben is, az összeütődésük szinte hangtalan lesz. A palást nem szorulhat a lefutóban (lötyögnie kell!), mert a működése akadályozása esetén a betét megáll, és csak kézi rásegítéssel mozog.

A redőny palást német típusú, fedett, műanyag redőnylécből áll, általában a felső 4-10 elem nem perforált. A redőnyléc ellenáll az időjárásnak élettarma kb. 10-15 év, mely ennél sokkal több is lehet, gondos kezelés esetén. A redőnyléc színe minél világosabb annál ellenállóbb, hiszen a nap sugárzása a sötét anyagokat jobban fel tudja melegíteni. A redőny elemek hosszirányban vannak összeillesztve, működés közben a fentebb lévő elemek elcsúszhatnak oldalirányba, ezzel megakadályozva a redőny működését. Az ilyen irányú hiba teljesen természetes, elhárítása a kezelő feladata. (A redőnytokban – az ablak kinyitása után – a helyére kell tolni az elcsúszott elemet.)

A redőny működtetése az ablakon átvezetett heveder vagy kötél húzásával, illetve engedésével történik. A redőnytokból kilógó kezelő az ablakon átfúrt lyukon megy be a lakásba. A furatot a belső oldalon görgő takarja, mely egyben a gurtnit vezeti meg. A gurtni legtöbbször rugós automata dobozban csévélődik fel, ennek használata kíméli a gurtnit. Más esetekben ún. békazár, vagy feltolós rögzítő állítja meg a gurtnit a kívánt helyen. Ezeknek a használata, mindig úgy történjen, hogy a gurtnit, a redőny álló helyzetében feszítés nélkül húzzuk át rajtuk, ellenkező esetben a gurtni erőteljesen kopni kezd.

A redőnytok és a lefutók mindig barna illetve fehér színűek, a palást színe választható 11-féle színből színminta alapján.

Ennél a fajta redőnynél kérhető alumínium lefutó, és záróléc, mert ezzel elérhető a tokszerkezet (tok, tokvég, lefutó, záróléc) egyedi – RAL színskálán kiválasztott – színre festése. A színezés porszórásos eljárással készül.

A redőny működtetése

A lakásba bevezetett heveder húzásával, illetve engedésével tudjuk le-, illetve fel húzni a palástot. A teljes zárás érdekében, a leérkezés pillanatában egy erősebb ejtést kell végrehajtani, hogy a legmagasabban lévő redőnylécek is tökéletesen összezárjanak, de a palást felső nem perforált elemei ezt a hibát általában kiküszöbölik. A külső könyöklő ferdesége esetén azonban a palást nem tud tökéletesen összezárni. Felhúzásnál ügyelni kell arra, hogy a hevedert változó erővel kell húzni, a kezdetben erős húzást mérsékelni kell a végére, mert a redőny ütközők erőteljes rántás estén letörhetnek, és ez után a palást nem húzható fel teljesen, kb. 15 cm-re megáll a felső végállás előtt.

A heveder a redőny leengedésénél az automatadobozból az ablakra merőlegesen húzható ki, más irányú erőteljes húzás az automatadoboz károsodásához vezet. Felhúzásnál nincs más dolgunk, mint lassan engedni a hevedert betekeredni az automatába. Nagy súlyú redőnyöknél fordulhat elő, hogy az automatadoboz, nem fogja meg a gurtnit közbenső helyzetben, ez az előbb taglalt kezelés következménye.

A szúnyogháló működtetése:
A redőnytokba szerelt szúnyoghálót az ablak kinyitása után kézzel tudjuk működtetni, a hálóakasztón elhelyezett két kilincs megfogásával és a zsinór segítségével, ha magasabban van elhelyezve. A hálóakasztót megfogjuk, párhuzamosan húzni kezdjük, majd az ablakkeret alján elhelyezett ún. alsó akasztóba beakasztjuk. Használatánál kerülni kell a gyors rántásokat, valamint a háló visszacsapódását a tokba.

A hálót időnként mozgatni kell, hogy a rugó ne mindig egy ponton álljon, tavasszal és ősszel történő mozgatásnál előfordulhat, hogy a rugó nem húzza be teljesen a hálót a tokba.

A két oldalon a háló csak a kefék közé szorul be, onnan huzat esetén, vagy erősebb szélben kitüremkedhet, ilyenkor egy visszaengedéssel, vagy kézzel újra beigazíthatjuk a helyére.