Telefon: 06 70 770 0455  06 70 770 0455

Néhány jótanács az ablakcseréhez

Zsola Ablak Kft.

Lássuk, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, mielőtt árajánlatot kérnénk ablakcserére, és mi alapján hasonlítsuk össze a kapott ajánlatokat.

Úgy gondolom, hogy Ön is több vállalkozástól fog ajánlatot kérni. Sok cég ajánlatkérő űrlappal segíti az ügyfelek dolgát, hogy megkönnyítse az árajánlat kérését.

Hány cégtől érdemes árajánlatot kérni? Tapasztalataink alapján legfeljebb 5 közül (a legideálisabb a három közül) érdemes választani, mert csak felesleges munkát jelent az ennél több ajánlat összehasonlítása, nem beszélve arról, hogy sok ajánlat más-más műszaki tartalommal és minőségi paraméterrel készül.

Nézzük meg, mit kell tennie a legpontosabb és leginkább összehasonlítható előzetes árajánlatok érdekében

Javasoljuk, hogy mérje meg az ablakok szélességét, majd a magasságát, faltól falig.

Döntse el, milyen nyílászárókat szeretne – fix, bukó-nyíló, egyszárnyú, kétszárnyú, átlátszó üveggel, nem átlátszó üveggel, 2, vagy 3 rétegű üveggel. Sokan úgy gondolják, hogy a sok kamrás ablak a jó. Ez nem így van. Árajánlat kéréskor azt kell figyelembe venni, milyen Uw értékű ablakot szeretne. Ehhez egy kis segítség. A profilok, amiből az ablak készül rendelkeznek egy Uf-fel jelölt értékkel, ami a profil szigetelő képességét jelöli. Ez általában 0,8-1,4 W/m2K érték. Az üveg lehet Ug=0,5-1,1W/m2K, attól függően, hogy 2, vagy 3 rétegű, hideg, vagy melegperemes, milyen gázzal vannak a kamrák töltve. A kettő értékéből számoljuk az Uw értéket, ami a nyílászáró teljes hőszigetelő képessége. Jelenleg a szabvány új építésű házaknál, illetve pályázati pénzből végzett ablakcserénél Uw= 1,15W/m2K, bejárati ajtóknál Uw= 1,4W/m2K. Ezt az értéket például tudjuk biztosítani a KÖMMERLING Trend 76 nyílászárókkal, 3 rétegű üveggel.

Döntse el, szeretne-e redőnyt, szúnyoghálót, külső párkányt, belső könyöklőt

A téglaházakban a belső vakolat általában sérül ablakcsere közben. Ne felejtse el jelezni, hogy saját kőművessel akarja-e javíttatni, vagy a cserét végző ablakos javítsa-e. Panel lakásoknál győződjön meg arról, hogy a felsorolás tartalmaz-e takaróléceket az illesztési hézagok lefedésére.

Fontos tudnia, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint ahol van egy nyitott égésterű készülék (pl. gáztűzhely, kandalló stb.), vagyis amelyik oxigént fogyaszt a lakótérből használat közben, automata légbevezetőt kell beépíteni a nyílászáróba! Kivétel, ha a helyiséget másképp szellőztetik, például fali szellőzéssel.

Ha van olyan helyiség, amelybe nem akarja, hogy belássanak (pl. WC, fürdőszoba), kérjük, jelezze ezt az árajánlatkérésben, mivel a nem teljesen átlátszó üveg árai eltérnek.

Függetlenül attól, hogy milyen egyéb speciális üvegezésre van szüksége, pl. biztonsági, fényvisszaverő vagy színezett, a legjobb, ha előzetesen egyezteti ezek árait a kiválasztott cégekkel.

A párkányok várható árait is kérje el az ajánlatban. Fontos, hogy az árajánlat tartalmazza az odaszállítást, valamint a cseréből származó sitt és régi ablakok elvitelét is.

A színt is érdemes megadni, az alapszín fehér. Más verziók esetében mindig felár van, amely típusonként változik, de általában 30-50% között van.