Vakolható tokos műanyag redőny

Vakolható tokos műanyag redőny

Az új típusú redőny tokját vakolósra alakítjuk. Putz sínnel látjuk el, az elejére felkerül a nikecell szigetelő a hilti-szalaggal. A fedőlemezt Lindab lemezből hajtjuk.

Ennél a termékünknél az alap elgondolás az, hogy az épület homlokzatának megbontása nélkül építsünk be külső árnyékolót, tehát a szerkezeti elemeiket rejtsük el.

A megvalósításhoz lépcsőzetes áthidalót kell készíteni a nyílászárók fölé, vagy toktoldót kell a tenni a nyílászáró tetejére. A redőnytok ebben a fészekben lesz elhelyezve, az eleje nem látszik, kívülről. Alulról leszedhető tokfedéllel rendelkezik, melyen keresztül minden javítás elvégezhető, esetleges meghibásodás esetén.

A redőnytok alumínium öntvényből készült ún. 20°-os tokvégre szegecselt horganyzott alumínium lemez. Színe fehér. A redőnyhenger a tokvégben lévő csapra helyezett csapágyon pörög. A csapágy fémből készült, de tűrései nagyobbak az általánosan használt csapágyaknál. A redőnytok magasabban van elhelyezve az ablaknál, így érhető el az, hogy a tok ne lógjon bele az ablakba. A nyílászárók magassága szabja meg, a redőnytok méretét.

A tokméret 13,8–20,5 cm-ig terjedhet.
A redőnyt függőlegesen megvezető sínek 53×22 mm-esek, műanyagból készülnek (színük harmonizál a tok színével), a palást ennek közepében fut, a nyílászárótól kb. 1-1,2 cm-re. A lefutók és a palást között nincs közvetlen kapcsolat, mert a lefutóban hosszában kefe-szerű betét van, így erősebb szélben is, az összeütődésük szinte hangtalan lesz. A palást nem szorulhat a lefutóban (lötyögnie kell!), mert a működése akadályozása esetén a betét megáll, és csak kézi rásegítéssel mozog.

A redőny palást német típusú, fedett, műanyag redőnylécből áll, általában a felső 4-10 elem nem perforált. A redőnyléc ellenáll az időjárásnak élettarma kb. 10-15 év, mely ennél sokkal több is lehet, gondos kezelés esetén. A redőnyléc színe minél világosabb annál ellenállóbb, hiszen a nap sugárzása a sötét anyagokat jobban fel tudja melegíteni. A redőny elemek hosszirányban vannak összeillesztve, működés közben a fentebb lévő elemek elcsúszhatnak oldalirányba, ezzel megakadályozva a redőny működését. Az ilyen irányú hiba teljesen természetes, elhárítása a kezelő feladata. (A redőnytokban – az ablak kinyitása után – a helyére kell tolni az elcsúszott elemet.)

A redőny működtetése az ablakon átvezetett heveder vagy kötél húzásával, illetve engedésével történik. A redőnytokból kilógó kezelő az ablakon átfúrt lyukon megy be a lakásba. A furatot a belső oldalon görgő takarja, mely egyben a gurtnit vezeti meg. A gurtni legtöbbször rugós automata dobozban csévélődik fel, ennek használata kíméli a gurtnit. Más esetekben ún. békazár, vagy feltolós rögzítő állítja meg a gurtnit a kívánt helyen. Ezeknek a használata mindig úgy történjen, hogy a gurtnit a redőny álló helyzetében feszítés nélkül húzzuk át rajtuk, ellenkező esetben a gurtni erőteljesen kopni kezd.

A redőnytok és a lefutók mindig barna illetve fehér színűek, a palást színe választható 11-féle színből színminta alapján.

Ennél a fajta redőnynél is kérhető a tokszerkezet (tok, tokvég, lefutó, záróléc) egyedi – RAL színskálán kiválasztott – színre festése. A színezés porszórásos eljárással készül.

A redőny működtetése:
A lakásba bevezetett heveder húzásával, illetve engedésével tudjuk le-, illetve fel húzni a palástot. A teljes zárás érdekében, a leérkezés pillanatában egy erősebb ejtést kell végrehajtani, hogy a legmagasabban lévő redőnylécek is tökéletesen összezárjanak, de a palást felső nem perforált elemei ezt a hibát általában kiküszöbölik. A külső könyöklő ferdesége esetén azonban a palást nem tud tökéletesen összezárni. Felhúzásnál ügyelni kell arra, hogy a hevedert változó erővel kell húzni, a kezdetben erős húzást mérsékelni kell a végére, mert a redőny ütközők erőteljes rántás estén letörhetnek, és ez után a palást nem húzható fel teljesen, kb. 15 cm-re megáll a felső végállás előtt.

A heveder a redőny leengedésénél az automatadobozból az ablakra merőlegesen húzható ki, más irányú erőteljes húzás az automatadoboz károsodásához vezet. Felhúzásnál nincs más dolgunk, mint lassan engedni a hevedert betekeredni az automatába. Nagy súlyú redőnyöknél fordulhat elő, hogy az automatadoboz, nem fogja meg a gurtnit közbenső helyzetben, ez az előbb taglalt kezelés következménye.