> AJÁNLATKÉRÉS

Felújítási támogatás már 2024 júniusban, akár 6 millió forint támogatással!

ZSOLA ABLAK KFT.

Energetikai pályázat előnyei

A kormány hivatalosan bejelentette a kezdeményezést, amely egy új programot indít el, amely támogatja a lakossági épületenergetikai korszerűsítést. Ez az intézkedés egy 7 millió forintos beruházási keretet biztosít, amely kifejezetten a családi házakat célozza meg, és célja az ingatlanok energetikai hatékonyságának növelése. A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium együttesen ismertette a részleteket, hangsúlyozva a kormány kiemelt célját: tiszta és megfizethető energiát biztosítani a hazai fogyasztóknak. Az energiaválság rávilágított arra, hogy fontos növelni az önellátó képességet és az energiaszuverenitást, amelyet a következő időszakban saját energiaforrások növelésével és a fogyasztás csökkentésével lehet elérni.

Steiner Attila hangsúlyozta, hogy számos rekord született különösen a napelemes kapacitás terén, valamint döntések születtek három gáztüzelő erőmű építéséről, a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról és a geotermikus energiával kapcsolatos lehetőségek kiaknázásáról.

Az előzetes adatok alapján jelentős csökkenés tapasztalható a földgázfogyasztásban, amely részben a tudatos energiafelhasználásnak és az enyhébb téli időszaknak köszönhető. Ennek a folyamatnak a része a most bejelentett program, amely egy 108 milliárd forintos keretösszegű konstrukció, és 1990 előtt épült családi házak korszerűsítését célozza meg, feltételezve, hogy az ingatlanok csatlakoztatva vannak a vezetékes földgázhoz, és a tulajdonosok életvitelszerűen ott tartózkodnak. A program keretében hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére és fűtési rendszerek korszerűsítésére lehet támogatást igényelni.

Az összesen 7 millió forintos beruházási keret esetén 1 millió forint önrészt kell vállalni. A 6 millió forint megoszlik a kamatmentes hitel és a támogatás között, amely arányát a jövedelmi helyzet és a helyi feltételek határozzák meg. Fontos kritérium, hogy a korszerűsítések után legalább 30 százalékos energiahatékonyságot kell elérni, amit energiatanúsítványokkal kell igazolni. A programot előfinanszírozza a kormány.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint ez az intézkedés jelentősen támogatja a családok energiafelhasználását, és segíti az alacsonyabb rezsiköltségek elérését. A programot június elején tervezik bejelenteni, és más uniós forrásokkal támogatott programok is várhatók.

energetikai támogatás

További tervek várhatóak?

A kabinet további programokat tervez középületekkel kapcsolatban is. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára emlékeztetett arra, hogy a beruházás három forrásból áll: önerő, vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel. A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5-3 millió forint között mozog, attól függően, hogy hol és milyen a jövedelmi helyzet. A Magyar Fejlesztési Bank fogja lebonyolítani a programot.

Az ingatlan.com és a money.hu elemzése szerint a lakásfelújítási programmal és a 30 százalékos energetikai hatékonyság-javulás miatti rezsicsökkenéssel egy tulajdonos akár 10 millió forintot is megtakaríthat egy évtized alatt. Emellett a korszerűsítés jelentős ingatlanérték-növekedést is eredményezhet.

A kamatmentes hitel és a korszerűsítés utáni támogatás miatt a hitel visszafizetendő része 2,5-3,5 millió forint között mozog. Ez jelentős megtakarítást jelent a piaci alapú hitelekhez képest. Az otthonfelújítási programból finanszírozhatók nagyobb összegű felújítások is, de ezekhez nagyobb önerőre vagy piaci alapú hitelre van szükség.

A bejelentést az építőipar nagy várakozással fogadta, mivel ez a program kiegészíti a már meglévő támogatásokat, és pozitív hatással lehet a kis- és középvállalkozásokra. Az elmúlt évben tapasztalt gazdasági bizonytalanságok miatt sok építkezés és felújítás halasztódott el, így várhatóan sokan fogják igénybe venni ezt a támogatást. Az új program széles körben alkalmaz

Miért előnyös az emberek számára?

Ez a támogatás számos előnnyel járhat az emberek számára. Először is, lehetővé teszi az otthonok energetikai hatékonyságának növelését, ami hosszú távon csökkentheti az energiafelhasználást és így az energiaszámlákat is. Ezáltal a háztartások pénzt takaríthatnak meg hosszú távon, és jobban gazdálkodhatnak a költségvetésükkel.

Másodszor, az épületek korszerűsítése nemcsak a rezsiköltségeket csökkentheti, hanem növelheti az ingatlan értékét is. Az energiahatékonybb otthonok vonzóbbak lehetnek a vásárlók számára, és magasabb áron értékesíthetők. Ez hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthet a tulajdonosok számára, és javíthatja az ingatlanokban lévő befektetés megtérülését.

Harmadszor, a program segíthet a fenntarthatóság és a környezetvédelem előmozdításában. Az energiahatékony otthonok kevesebb energiát fogyasztanak, ami csökkenti a környezeti terhelést és hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez. Ez fontos lépés lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben és az ökológiai lábnyom csökkentésében.

Negyedszer, ez a támogatás lehetőséget ad az otthonok komfortszintjének javítására. Az energiahatékonysági fejlesztések, mint például a hőszigetelés vagy az új nyílászárók beépítése, javíthatják az épületek hőmegtartó képességét és csökkenthetik a zajszintet, így kellemesebb és kényelmesebb lakókörnyezetet teremthetnek.

Összességében tehát ez a támogatás nemcsak az emberek pénztárcáját könnyítheti meg hosszú távon, hanem hozzájárulhat a fenntarthatóbb és kényelmesebb lakókörnyezet kialakításához is. Ezért fontos lépés lehet a lakosság és a kormány egyaránt számára a fenntartható és gazdaságos energiatermelés és -felhasználás felé.

A pályázatban lényeges szerepe van a nyílászáró cserének is

A nyílászárók cseréje egy fontos eleme az épületenergetikai korszerűsítésnek, és számos előnnyel jár az otthonok energiahatékonysága szempontjából. Először is, a régi, rosszul szigetelt vagy törött nyílászárók cseréje lehetővé teszi, hogy az épület jobban megtartsa a hőt télen és hűtöt nyáron. Ezáltal csökken az energiafelhasználás a fűtésre és a hűtésre, ami pénzt takaríthat meg a tulajdonosoknak hosszú távon.

Másodszor, az új, energiatakarékos nyílászárók javítják az épület hőszigetelését, és csökkentik a hőveszteséget. Ez segít megőrizni a megfelelő hőmérsékletet a lakásban, és kényelmesebb lakókörnyezetet teremt az év minden szakában. Emellett csökkentik a hideg pontokat és a hőhídokat az épületen belül, ami segít megelőzni a penészesedést és a páralecsapódást.

Harmadszor, az új nyílászárók modern kialakítása és technológiája révén javíthatják az épületbiztonságot és hangszigetelést is. Ezáltal nemcsak az energiahatékonyságot növelik, hanem a lakók komfortérzetét is javítják, és csökkentik a külső zajok behatolását a lakásba.

Összességében tehát a nyílászárók cseréje fontos lépés lehet az épületenergetikai korszerűsítésben, és jelentősen hozzájárulhat az otthonok energiahatékonyságának és komfortjának javításához. Ezáltal segíti az épület teljes energetikai korszerűsítését, és hosszú távon pozitív hatással lehet az ingatlan értékére és a lakók életminőségére is.

INFORMÁCIÓK

KAPCSOLAT

Budapesten és Pest megyében ingyenes a helyszíni felmérés:
06 70 770 0455

KÉKGOLYÓ UTCAI ONKOLÓGIAI INTÉZET

Hívjon Most!