> AJÁNLATKÉRÉS

Műanyag ablak előnyei

ZSOLA ABLAK KFT.

A műanyag ablak előnyeit vizsgálva kiemelkedik az kiváló hőszigetelő képessége, hosszú élettartama, egyszerű karbantartása és az ár-érték arányban való verhetetlensége. Emellett, ma már számos színváltozatban elérhetőek ezek az ablakok, tehát esztétikailag sem kell kompromisszumot kötnünk. Nézzük most meg, hogyan épül fel egy műanyag ablak.

műanyag ablak
műanyag ablak

Műanyag ablak színezett profillal

Amikor szóba kerül a műanyag ablak, akkor az első gondolatok közé tartozik a színes profil és az ablakszárny, hiszen ezek a komponensek készülnek műanyagból. Korábban kizárólag fehér színben voltak elérhetőek a műanyag ablakok. Később megjelentek a színes műanyag ablakok, de azok ára annyira magas volt, hogy csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak. Napjainkban szerencsére a technológia gazdaságosabbá vált, így megfizethető áron beszerezhetőek a színes műanyag ablakok.

Amennyiben színes műanyag ablakot keres, nálunk a legjobb helyen jár! Itt olyan színeket választhat, amelyeket más profilgyártók nem kínálnak. Kínálatunkban 75 különböző faerezetű és színű fóliaminta található, valamint az alumínium klipsz borításhoz elérhető a teljes RAL színskála is. Érdemes átnézni a teljes választékot.

Fontos! Amennyiben színes műanyag ablakot szeretne vásárolni, kizárólag olyat válasszon, amely gyárilag fóliázott. A színes műanyag ablakokat fóliás profilokból készítik, tehát nem utólag festik le a fehér műanyag ablakot, hanem a gyártás során kerül rá a fólia. Az utólag festett műanyag ablak sem esztétikailag, sem tartósság szempontjából nem vetekszik a gyárilag előállított változattal. És a színes fóliát nemcsak az ablakszárnyra, hanem a profilra is fel kell helyezni.

Üvegszerkezet

Mivel az üveg önmagában nem kiváló hőszigetelő (5,8 W/(m2K) értékkel rendelkezik), szükség van más anyagokra és megoldásokra annak érdekében, hogy ez az érték jelentősen javuljon.

A levegő jóval jobb hőszigetelő, mint az üveg, így az ablakok üvegszerkezetében két üvegréteg közé egy légréteget helyeznek el, így csökkentve a hővezetési tényezőt. Az üveg helyett argon vagy kripton nemesgázt használva tovább növelhető az üvegszerkezet hőszigetelési tulajdonsága.

Az üvegrétegek számának növelésével is jelentős javulást érhetünk el a hőszigetelési tulajdonságokban. Fontos azonban megjegyezni, hogy két üvegréteg között az optimális távolság 20 mm, mivel ekkor érhető el a legjobb érték. Ne helyezze túl közel egymáshoz a rétegeket, mert az rontja a szigetelés hatékonyságát.

A hősugárzás visszaverése érdekében az üveg belső oldalára lágyfém bevonatot helyeznek (Low-e réteg). A bevonat működése hasonló egy tüköréhez, visszaverve a hősugarakat és javítva az üvegszerkezet hőszigetelő tulajdonságait.

Ezen fejlesztések eredményeként a mai modern hőszigetelő üvegek lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az előző generációk. Az alap üvegezés jelenleg 2 rétegű, 24 mm vastagságú, Argon töltéssel, általában 1,0 W/(m2K) értékkel. A 3 rétegű, 48 mm vastagságú üvegezés esetén akár 0,5-ös érték is elérhető.

Az üvegrétegek közötti távtartó anyaga lehet alumínium vagy műanyag. Hőtechnikai szempontból az utóbbi sokkal előnyösebb, így elkerülhetőek az ablak pereménél jelentkező páracsíkok.

műanyag ablak
műanyag ablak

Műanyag ablak vasalata

A vasalatnak köszönhetően tehát a nyílászáró funkciói kiválóan működnek. Éppen ezért nem érdemes spórolni a vasalat minőségén vagy árán. Különösen fontos ez manapság, amikor a nagy felületű, több légkamrás üvegszerkezetek népszerűek. Például egy 150 cm * 150 cm-es, két rétegű üvegszerkezettel rendelkező ablak üvege már 56 kilót nyom, és ha ugyanezt a méretet háromrétegű üveggel rendeljük meg, akkor már 85 kilogrammnál tartunk. Ezeken kívül még hozzájön a tok és a szárny súlya.

A vasalatnak tehát nem csak el kell bírnia a súlyt, de könnyen és zökkenőmentesen kell mozgatnia a teljes szerkezetet. Egy rosszul rögzített vagy hibás vasalatú nyílászáró nem csak balesetveszélyes lehet, hanem a hőszigetelési és hangszigetelési tulajdonságokat is jelentősen csökkentheti. Tehát hiába vásároltuk meg a legjobb üvegszerkezetet, ha a vasalatnál spóroltunk, mert a hideg levegő könnyen bejuthat a rosszul záródó ablak résein.

A vasalatnál további fontos szempont a „hibás működés-gátló” funkció. A modern vasalatokban ez már kötelező tartozék. Ha véletlenül a két funkció között váltunk (nyitó és bukó fázis), az ablakot vagy ajtót egyetlen ponton rögzíti, így elkerülhetők a súlyos balesetek. Ezen kívül a résszellőztető funkció is kiemelkedően fontos. A homlokzati szigetelés és a jól szigetelő nyílászárók miatt a belső térben gyakran hiányzik a természetes szellőzés. A résszellőztető funkció segítségével azonban biztosítható a szükséges légmozgás.

A minőségi műanyag ablak jellemzői

A modern műanyag ablakokban vastag, akár 1,5 mm vastagságú acélmerevítők találhatók, korrózióálló kivitelben. Ajánlott műanyag távtartóval választani az ablakokat, mivel ez minimalizálja a páracsíkok megjelenését az üvegen. A gumitömítés minőségére is ügyelni kell, különösen a kritikus sarokrészeken.

A szakszerű beépítés ugyancsak kritikus szempont. Akár a legjobb hőszigetelő üvegszerkezetet és a legkiválóbb vasalatot is választjuk, ha a beépítés nem megfelelő, a hideg levegő könnyen behatolhat a lakásba az ablakok rosszul záródó részein. Tehát a műanyag ablakok megvásárlása során mindig érdemes olyan szakemberek segítségét kérni, akik rendelkeznek a szükséges szaktudással és tapasztalattal a pontos és hatékony beépítéshez.

INFORMÁCIÓK

KAPCSOLAT

Budapesten és Pest megyében ingyenes a helyszíni felmérés:
06 70 770 0455

KÉKGOLYÓ UTCAI ONKOLÓGIAI INTÉZET

Hívjon Most!